След близо 40-годишната си адвокатска практика мога да кажа, че няма

...
След близо 40-годишната си адвокатска практика мога да кажа, че няма
Коментари Харесай

Не е за вярване, че делото за Дупката може да приключи при толкова добър резултат за гражданите на Бургас

След близо 40-годишната си адвокатска процедура мога да кажа, че няма по-добър свършек на дело за подялба

Вчера на комисията по правни въпроси, на която съм ръководител беше прегледан, дискутиран и утвърден отчет и предложение за решение по отношение на висящото дело за подялба на парцел в центъра на Бургас, на площад Тройката, който парцел към този момент десетки години носи нелицеприятното име " Дупката ". Бургазлии са му измислили и още " по-красиви " имена като " Язвата ", " Жабарника ", а аз към този момент бих го нарекъл и " Змиярника ". тъй като преди седмица колкото да дръпнах сина си да не се уплаши от една змия, която се виеше пред краката ни по плочките на Тройката и до момента в който сваря да я снима с телефона, се шмугна в решетките на канализацията. Е това си е както му споделят " по покрай природата ". Но не е занимателно!

Но да се върна на това, което взехме решение в правната комисия, а то мина и през всички други комисии на общинския съвет и съвсем на всички места с огромно болшинство е подкрепено. Разгледано и подкрепено беше предложение, с което делото за подялба на този парцел да завърши с взаимноизгодно съглашение сред страните.

Съсобственици в този парцел са Община Бургас с максимален дял от към 11 декара и други четири сдружения, които имат останалата част в разнообразни по мярка идеални елементи от парцела. Почти не е за поверие, че това дело, което е стартирано през 2013 може да завърши, освен това с излаз добър за Община Бургас. Явно 10-годишното отлежаване във времето, както удачно означи един сътрудник от правната комисия е работело в интерес на Общината. Аз бих допълнил, че времето е работило на първо място в интерес на жителите на Бургас, за които сигурен съм, че към този момент с отвращение и може би и с гадност търпят това грозно леке в центъра на хубавия ни град.

Предложението над което се обединихме е да се реализира конвенция съгласно план препоръчан от движимостите лица назначени в делбеното дело, като всеки от съсобствениците получи обособен имот, подобаващ на условията за градоустройство и благоприятни условия за строителство. Разбира се реализиране на сходно съглашение е немислимо без компромиси, само че несъмнено смятам, че Община Бургас, като съсобственик с максимален дял ще получи съответна отбрана на своя интерес в тази противоречива територия. И още нещо значимо, което мога да кажа след близо 40-годишната си адвокатска процедура - няма по-добър свършек на дело за подялба, и освен на този тип каузи, а на който и да е юридически спор - от това да се реализира съглашение сред страните.

Впрочем, тук е редно да се каже, че другите четирима притежатели в парцела демонстрират схващане и ще създадат нужните взаимни отстъпки от своя страна, с цел да се приключи десетгодищния спор и повече от 30-годишната сага с този парцел. И като приказвам за дългогодишна сага, добре е да се подсети на всички, че през тези години с твърдоглавие и професионално отстояване на ползите на Общината, Кмет и администрация в действителност сполучливо отвоюваха противоречивата територия в интерес на бургаските жители и завоюваха по-голямата част от терена.

Надявам се, че в най-близко бъдеще името " Дупката " ще бъде забравено и сменено с названието на някакъв хубав план, който може да бъде изпълнен на това място и който с тип и функционалност да радва и служи на жителите на Бургас. Подкрепата на предлагането получена в непрекъснатите комисии на Общинския съвет ми дава вярата, че то ще бъде също по този начин подкрепено и на идната сесия идващия вторник. Това мисля, че ще бъде едно доста положително дело от страна на общинските съветници в края на този мандат, един същински знак за угриженост към образа на града и бургазлии.

Още когато бях претендент за общински консултант през есента на 2019, една от предизборните ми позиции беше точно да работя за разсичането на този гордиев възел със правосъдните разногласия към парцела на Тройката, който тридесет, а може би и повече години е една грозна панорама на пъпа на града. Дори една от медийните изяви и фотография в предизборната акция на листата на общинските съветници издигнати от Демократична България беше направена пред оградата на " Дупката ", където споделих на публицистите, че се заричам да положа всички старания да се реализира разрешаване на казуса. Днес със удовлетворение мога да кажа, че в края на мандата ми сме доста близо до реализиране на удобен излаз от тази дългогодишна сага на незавършени бетонни грамади, тенекиени тараби в центъра на града, правосъдни несъгласия и борби за превъзходство сред притежателите и още миризми на тресавище, и жаби, и гларуси, и мръсни юргани на клошари зад оградите, и змии, и какво ли не още...

А може и ще бъде хубаво, зелено, прелестно за разходка, музейно, културно средище или каквото многото наши кадърни архитекти предложат да се построи.

Няма да съм изчерпал тематиката и не е редно да си отдавам надали не персонални заслуги, тъй като е значимо да се каже, че постигането на коментираното решение е плод на групова работа. Внесеното за разглеждане предложение беше предшествано от поредност от срещи, в които аз взех персонално присъединяване сред общински съветници, ръководители на комисии и представители на общинската администрация от една страна, а от друга - останалите притежатели в противоречивия терен, за договаряния по реализиране на съглашение. Преди всичко следва да се регистрира професионалното процесуално държание и правна отбрана от страна на ръководителя на Дирекция " Правно-нормативно обслужване ", Г-жа Златина Георгиева, която в десетогодишното развиване на делото за подялба съставлява и пази почтено ползите на Община Бургас. Не по-малък принос с способени експертни отзиви имат основния проектант Г-н Тихомир Райчев, ръководителя на Дирекция " Устройство на територията ", Г-н Николай Цоцомански и ръководителя на Дирекция " Управление на общинската благосъстоятелност ", Г-н Живко Димитров. И последно, само че от първостепенно значение е поддръжката от преобладаващо болшинство общински съветници при разглеждането в комисии и уповавам се, идната поддръжка при гласуването в зала.

*Адвокат Иво Баев е ръководител на непрекъснатата комисия по Правни въпроси към Общински съвет Бургас, коментарът е от фейсбук профила му, заглавието е на Флагман.бг
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР